Country Manager i Geminor UK, Oliver Caunce.
Country Manager i Geminor UK, Oliver Caunce.

Geminor UK økte det innenlandske uttaket med 28 prosent.

25. januar 2024
Skrevet av 

Av de totalt 761 000 tonnene som Geminor UK håndterte i 2023, ble nesten 177 000 tonn sendt til britiske anlegg for energigjenvinning. Dette representerer en vekst på 28 prosent fra året før. "Det har vært vårt mål å tilpasse flere fraksjoner og øke avfallsmengden som går til energigjenvinning i Storbritannia", sier Oliver Caunce, Country Manager i Geminor UK.

Storbritannia har de siste årene vokst til å bli det største enkeltmarkedet for Geminor gruppen. Den britiske virksomheten har økt sin håndtering av avfallsressurser fra 515 489 tonn i 2022 til hele 761 634 tonn i 2023 - en vekst på hele 48 prosent.

Av det totale innenlandske volumet som Geminor UK håndterte i fjor, ble 176 945 tonn sendt til britiske anlegg for energigjenvinning. Dette er en andel på 23 prosent av de totale mengdene som Geminor UK håndterte i fjor.

"Vi er svært fornøyde med veksten i 2023, spesielt med tanke på økningen i tonnasjen til britiske EfW-anlegg. Med en nasjonal vekst på 28 prosent er målet vårt om å øke andelen avfall som går til energigjenvinningen i Storbritannia i ferd med å materialisere seg", sier Oliver Caunce, Country Manager for Geminor UK.

RDF presses i baller ved Geminors HUB i Hull, England.

Øker eksporten

Ved å øke eksporten med 55 prosent til 585 000 tonn i 2023 klarte selskapet også å opprettholde posisjonen som den ledende eksportøren av RDF fra de britiske øyer i fjor. Dette har vært mulig takket være økt tonnasje fra Skottland, Wales, Irland og Nord-Irland.

"Begrensede lagre, økt etterspørsel og høye energipriser i Nord-Europa og Skandinavia førte til en svak økning i den britiske eksporten i fjor. Lagrene er nå fylt opp igjen ute i Europa, og i 2024 tror vi på et mer stabilt europeisk marked som vil føre til en utflating av den britiske eksporten."

"Det er likevel behov for å kunne tilby avfallsressurser både her i Storbritannia og til andre markeder for å sikre jevne leveranser og unngå avbrudd under planlagt vedlikehold av mottaksanleggene. Med andre ord er vi tilbake til mer normale sesongvariasjoner i 2024", sier Caunce.

Økt biohåndtering

Geminor UK var også engasjert i andre fraksjoner i fjor. 7 prosent var bio- og avfallstrevirke, og 2 prosent var avfallsprodukter som papir, papp og plast til gjenvinning.

"Vi har en strategi for fortsatt vekst, og samtidig planlegger vi å øke behandlingen av bioråvarer og avfallstrevirke. Håndtering av plast for resirkulering vil også bli et fokusområde for oss i årene som kommer", avslutter CM i Geminor UK, Oliver Caunce.