Den offisielle åpningsseremonien ble ledet av Susanna Tarkka Partanen fra Vantaan Energia, CEO Vesa Heikkonen fra Rosk'n Roll, Country Manager Ismo Hiltunen fra Geminor og CEO Kjetil Vikingstad fra Geminor.
Den offisielle åpningsseremonien ble ledet av Susanna Tarkka Partanen fra Vantaan Energia, CEO Vesa Heikkonen fra Rosk'n Roll, Country Manager Ismo Hiltunen fra Geminor og CEO Kjetil Vikingstad fra Geminor.

Den nye HUB-en kan ta imot 80 prosent av Finlands totale RDF-import.

1. desember 2023
Skrevet av 

Med internasjonale gjester fra bransjen til stede åpnet Geminor nylig sitt nye importanlegg for avfallsbasert brensel i Sør-Finland. HUB-en kan håndtere opptil 150 000 tonn sekundærbrensel årlig, noe som gjør den til den største portalen for import av avfallsbasert brensel til Finland.

Etter ett års planlegging ble den nye HUB-en nylig offisielt åpnet med finske og internasjonale gjester til stede. Anlegget, som ligger ved Kilke materialgjenvinningssenter i rett øst for Helsinki, er den største av Geminors tre HUB-er for import og lagring av RDF og SRF i Finland.

Den nye HUB-en ligger på en tomt på totalt 10 000 m2, og inkluderer en hall på 3 700 m2 som er tilpasset håndtering av avfall til energigjenvinning. Brenselet vil bli klargjort for transport med walking floor lastebiler og deretter transportert til ulike regionale energigjenvinningsanlegg.

Hallen i Kilke er på 3 700 m2.

150 000 tonn kapasitet

Anlegget vil ha kapasitet til å håndtere opptil 150 000 tonn per år og blir dermed Finlands største HUB dedikert til import av RDF og SRF. I høysesongen vil anlegget kunne levere opptil 1100 tonn til ulike mottakere daglig.

Country Manager for Geminor i Finland, Ismo Hiltunen, er glad for at den nye HUB-en nå er i drift.

"Det er et stort behov for anlegget vårt for å kunne levere WDF til lokale avtakere i regionen. Etter at Finland ble et importmarked for sekundærbrensel, har markedet slitt med å finne behandlingssteder for importert avfall i Finland, en utfordring dette anlegget nå vil bidra til å løse. Kapasiteten på 150 000 tonn i året betyr at vi kan importere opptil 80 prosent av Finlands nåværende totale RDF-import bare via denne HUB-en", sier Hiltunen.

"På grunn av blant annet lavere aktivitet i byggebransjen har WDF-fraksjoner blitt en mangelvare i Finland. I den forbindelse vil den nye HUB-en levere sårt tiltrengt sekundærbrensel fra flere EU-land. HUB-anleggets beliggenhet i Kilke har gitt oss både de rette tillatelsene og en god infrastruktur for import, og vi kan nå tilby bedre tjenester på det finske markedet."

Adm. dir. i Geminor, Kjetil Vikingstad, ser anlegget i Kilke som et viktig tilskudd til selskapets europeiske virksomhet.

"Finland er et voksende importmarked og dermed også et viktig satsingsområde for Geminor. Vi vil nå bruke vår internasjonale tilstedeværelse til å sikre større volumer til finske avtakere i årene som kommer. Denne strømmen fra Europa ville ikke vært mulig uten vårt nye anlegg i Kilke, avslutter Vikingstad.

HUB-en er i drift og leverer RDF til anlegg i Sør-Finland.