Risikoanalyse.
Risikoanalyse.

Sterk vekst krever bedre risikostyring

7. november 2023
Skrevet av 

De siste par årene har Geminor opplevd betydelig vekst både i volumer, ansatte og omsetning. – Trygge økonomiske rammer og fokus på risikostyring er selve nøkkelen for vår vekst som internasjonal avfallsmegler, forteller Chief Financial Officer i Geminor, Edvin Aarak.

Jobben med å sikre internasjonal tilgang på avfallsfraksjoner innen både energi- og materialgjenvinning er tidvis svært kompleks. Naturlig nok er både gode operative tjenester, solid logistikkekspertise og et foroverlent salgsteam helt avgjørende for å lykkes både med avfallshåndtering og -megling.

En vel så viktig, men kanskje noe mindre synlig rolle er knyttet til den finansielle delen av virksomheten: Uten sikre økonomiske rammer er det vanskelig å bli en ledende aktør i denne bransjen, sier CFO og finansdirektør i Geminor, Edvin Aarak.

"Et mangfold av ulike reguleringer og stadig strengere krav til ESG er utfordringer som må håndteres daglig. Et godt eksempel på hvordan vi integrerer ESG i våre finansielle risikoanalyser, er vår doble vesentlighetsanalyse. Ved å analysere endringer i onboardingprosessene våre bidrar vi til en mer bærekraftig styring av leverandørkjeden", sier Aarak.

Relevante myndigheter i europeiske land krever økonomiske garantier for avfallstransporten. Det betyr at Geminor til enhver tid har behov for nærmere 180 millioner euro i garantier.

CFO i Geminor, Edvin Aarak.

 

Internasjonal avfallshandel krever solid risikostyring i tider med økonomisk usikkerhet i Europa, forklarer Aarak.

"Vi sikrer oss stadig større avtaler med bank- og forsikringsselskaper både i Norge og internasjonalt, slik at vi kan stille garantier i de gradvis mer omfattende prosjektene vi jobber med. Samtidig må vi håndtere de finansielle risikoene som oppstår i virksomheten, slik som kreditt- og valutarisiko. For å kunne øke volumene og antall prosjekter slik vi ønsker, er gode rammeavtaler med bank- og forsikringsselskaper vesentlig, og selve nøkkelen til å skape vekst," sier Edvin Aarak.

"Med dagens makroøkonomiske situasjon, der renter og valutakurser svinger, er vi tvunget til å være mer forsiktige enn tidligere. I så måte blir risikostyring stadig viktigere for denne bransjen", forklarer Aarak.

Tettere samarbeid

Aarak mener at et tettere samarbeid mellom Geminors kontorer i Europa er en forutsetning for å håndtere risiko på best mulig måte.  

"ERP-systemet vi innførte i 2021 er en fellesløsning som gjør at alle i økonomiteamet har tilgang til de samme dataene, uavhengig av hvilket land de er ansvarlige for. Det forenkler og effektiviserer prosessene, og reduserer muligheten for feil."

"Høy kunnskap om markedet og prosjektene – samt gjeldende regelverk, strømmer og priser – er viktig for bedre å kunne forutsi risiko. I tillegg er det et økende behov for å fokusere på transparens og ESG i forhold til partnere og kunder. Proaktivitet er derfor et nøkkelord i månedene som kommer", avslutter finansdirektør Edvin Aarak.